Home Участия в турнири
Доника Шивачева
Участия в турнири PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 05 September 2011 10:52

Годишно Доника Шивачева участва в около 10 официални турнира. В отделните секции са представени всички нейни участия по години.

 

 

Повече за ДОНИКА ШИВАЧЕВА:

 

  • За първи път Доника подрежда фигурите на шахматното табло, когато е още на 4г. Тогава тя не проявява голям интерес. На 4г. и 10 месеца вече са и омръзнали всички игри, които знае и иска да научи нещо ново. Нейният баща отново и показва шахматното табло, без да очаква някакво по-нататъшно развитие. Но тя бързо се научава да реди фигурите, първите 2 седмици ги движи само напред, след това започва да ги мести правилно, като най-трудно научава движението на коня. Постепенно придобива такъв интерес, че всяка вечер двамата играят по 3-4 партии, тя проявява голям ентусиазъм, желание за игра и победа. Много иска да започне да тренира.
  • Николай Манев, преподавател по шах в местното училище "Кирил и Методий" е първият човек, който открива таланта и. Той организира училищен турнир, за който съобщават по местна кабелна телевизия и по този начин родителите научават за него. Димитър Шивачев, 10 годишен батко на Доника, участва в турнира. След няколко дни Николай Манев отива при бащата на децата и иска Митко да започне да тренира, защото има възможности за развитие. Момчето, обаче, се влече повече от математиката и бащата казва, че има дъщеря, която обича шаха. Разбирайки възрастта и, г-н Манев поглежда с недоверие и смята, че още е малка, но когато след няколко дни я вижда, казва, че досега не е имало такова дете.
  • Така започват първите тренировки на Доника по шах - в у-ще “Кирил и Методий”. Тя е само на 5г. и 2 месеца. След месец става 8-ма от 17 деца до 4-ти клас, след още 3 месеца е първа в града до 8 години. Още като 5 годишна има 4 състезания извън Ямбол. Завършва на 2-ро място при момичетата до 12 години на турнира “Еврика” в Кранево, а на турнира “Зоя Петкова” в Плевен през м. декември 2004г. прави 5 победи (от 9 възможни) при 10 годишните. На този турнир участваха всички призьори от републиканските първенства до 8 и 10г., като Доника успя да победи доста от тях. Постепенно започват да се търсят и спонсори.
  • Междувременно става ясно, че Доника се нуждае от индивидуални тренировки. В училищната стая постоянно влизат деца и родители, вниманието на преподавателя се отнема за 3-4 минути, а това разконцентрира 5 годишното дете, разсейва я, става и безинтересно. На няколко пъти се отдръпва и завръща да тренира. В началото на следващата година остава да тренира при баща си, но след ДИП до 10г. през 2005г. в Бургас, той започва да и търси треньор.
  • От м.април 2005г. треньор на Доника е к.м.с.Станислав Главчев, който е въодушевен от това дете и я обучава с много хъс, енергия и търпение. Идват и първите успехи. Доника постига призови места в своята и в по-горните възрастови групи. На 7 години участва на първото си световно първенство по класически шах в Батуми, Грузия. Като 8 годишна печели всички турнири в своята възрастова група, на които участва и вече е успяла да постигне победи над всички 10 годишни момичета. Започва все по-често да участва в турнири за мъже и жени. Доника е републикански шампион и в трите вида шах - класически, ускорен и блиц, 2-ра в първенството до 10 години, а на европейското първенство по ускорен шах в Суботица, Сърбия, завършва с равен брой точки с победителката и става европейска вицешампионка! Участва и на световното първенство по класически шах в Анталия, Турция, завършва на 18-то място, като след 7-ия кръг делеше 2-ро място, а загуба в последния кръг я лиши от 8-то място.
  • Следват силни и понякога не толкова добри игри на Доника. Всяка година се връща с медал от републиканските първенства. Играла е първенства с висока температура, но отново е печелила призови места. През 2008г. заема 6-то място отборно на световното първенство по класически шах във Виетнам! В началото на 2009г. и излиза първото ело - 1935БГ и 1881FIDE. Игра в много индивидуални и отборни първенства при мъжете и жените и свали това ело, но натрупа голям опит. Отново стана европейска вицешампионка по ускорен шах в Сърбия и отново с равен брой точки с победителката, като този път водеше в класирането до последния кръг. Доника постига отлични класирания на откритото първенство на България във Враца. През 2011г. тя е 8-ма!  През останалите години в периода 2009-2012г. заема около 16-то място, като през 2012г. 3 кръга преди края дели 2-то място.
  • През 2011г., само на 12 годишна възраст, Доника Шивачева получи звание кандидат майстор на спорта за жени и покри бал за майстор на спорта. Това стана на държавното отборното първенство "Б" група за мъже, където е основен състезател в отбора на "Тунджа 2009" гр.Ямбол и е единственото участващо момиче. Спечелва 4 точки (3 победи и 2 ремита), някои срещу противници с над 400 ело повече от нейното. Отборът прави исторически успех и за първи път се класира в "А" група. Покриването на майсторски бал в държавно мъжко отборно първенство от 12 годишно момиче е уникално в шахматната история до момента. През следващата 2012г. Доника отново е в основата на Ямболския мъжки отбор при участието му в "А" група, макар местният отбор да няма сили да запази мястото си сред елита.

 

 

 

 

Last Updated on Wednesday, 22 May 2013 07:46